Uzm. Dr. Emin Gündüz

Alın ve Kaş Arası Çizgileri

 

Kaş çatma hepimizin her gün yaptığı mimik hareketlerinden birisidir. Bu tekrarlayıcı hareket zamanla iki kaş arasında çizgilenmeye zamanla da hacim kaybı eklenmesiyle kat izine dönüşebilir. Kaş çatma çizgisinin oluşup oluşmaması ya da oluşum süresini etkileyen iki ana unsur mevcuttur. Birinci faktör kişinin yüz animasyonunda kaş çatma refleksini ne kadar kullandığıdır. Eğer kişiler yüz ifadesi sırasında istemsiz olarak çok fazla jest, mimik yapıyorsa bu kişilerde kaş arası çizgilenme daha çabuk oluşur. Bu duruma sebep kişilerin öğretmen gibi daha çok konuşarak yapılan işlerde çalışması örnek gösterilebilir. İkinci faktör ise kaş çatma kasları yani korrugatör kasların gücüdür. Bu kaslar bazı bireylerde yapısal olarak çok güçlü olabilir. Bu durum da iki kaş arasına binen yükü artırır ve bu bölgede daha erken ve daha derin çizgilenme oluşmasına neden olur.

 

Kaş arası çizgileri dolgu uygulaması

Kaş arası çizgiler ideal olarak botulinum toksin ile birlikte tedavi edilir. Eğer bu çizgiler kat izi görünümünde değilse botoks yumuşatmak için tek başına yeterli olacaktır. Eğer kaş kıvrımı, yüzeysel bir çizgi halindeyse, dermal epidermal birleşme noktasında en iyi şekilde Volift uygulaması ile tedavi edilir. Dolgu nokta atışı biçiminde ve seri doğrusal enjeksiyonları ile aynı seviyede yerleştirilir, böylece çıkıntı oyulur ve dolgu çapraz çizgiler çizen bir tarzda yerleştirilir. Eğer kıvrım genişse, Voluma kullanılabilir, dermisin ortasından yüzeyine doğru doğrusal bir çizgi biçiminde ilerleyen teknikle yerleştirilir. Aşırı doldurmadan kaçınmak için az miktarlarda enjekte edilmelidir. Botolinum toksin ile birleştiğinde,  12-18 ay daha kalıcı etki sağlar. Bu bölgede genel olarak açık ve derin gözeneklerin olması, dolgunun gözeneklerin içinde kaybolmasına neden olmakta ve tamamen düzeltilebilmesini engellemektedir.

Kaş arası kıvrımının düzeltilmesi için 0,5cc’den 1cc’ye kadar Volift ya da Voluma gerekebilmektedir. İnce deriye sahip hastalarda çok dikkatli olunmalıdır. Dolgu şişliklere veya çukurlara sebep olabilmektedir.

Genelde kaş arası çizgi uygulamaları için 6 ayda bir botoks yılda bir dolgu uygulaması önerilir. Bu sayede hem kaş arası çizgisi engellenmiş hem de bu çizginin artması korunmuş olur. Bu sayede bu bölge estetik olarak daha iyi bir görünüme sebep olur. Kaş arası değerlendirilirken genelde alın ve göz çevresi de beraber değerlendirilmeli, botoks ve dolgu uygulamaları bu bölgeleri de içermelidir.

Kaş arası çizgiler oluştuktan ve derinleştikten sonra botoks ve dolgu uygulaması her zaman iyi bir sonuç verse de, ilerlemiş olgularda tamamen kat izi çizgisini yok edemez. Bu yüzden kaş arası çizgilenme çok derinleşmeden başlangıç evresinde yapılacak dolgu ve botoks uygulamaları bu bölge için uzun vadede koruyucu bir etki sağlayacaktır. Özetle tedavi izler derinleştikten sonra değil oluşmadan başlanırsa her zaman daha iyi ve kalıcı bir sonuç elde edilir.

× Whatsapp