Deri ve Zührevi Hastalıklar
Deri ve zührevi hastalıklar nedir? Deri ve zührevi hastalıklar cildiye ile aynı mıdır? Dermatoloji nedir?
Deri kelimesi, Arapça kökenli ‘cild’ kelimesi ile aynı anlama gelir. Deri bilimi ile uğraşan tıp dalına dermatoloji diğer bir adıyla cildiye denir. Dermatoloji kelimesi ise Fransızca dilinden kendi dilimize çevrilmiştir. Yani, dermatoloji ve cildiye aynı anlamlara gelmektedir. Deri ve zührevi hastalıklar terimi de bu tıp dalının diğer isimlendirmesidir. Dermatoloji veya cildiye bölümleri deri ve zührevi hastalıklar ile aynı anlama gelmektedir.
Deri ve zührevi hastalıklar, dermatoloji ve cildiye hangi hastalıklara bakar?
Cildi diğer adıyla deri ile ilgili tüm hastalık ve durumlarla ilgilenen hekimlik dalıdır. Deri, deri ekleri, saç, tırnak hastalıkları, vücudun dışarıya açılan boşluklarına ait en dış katmanı oluşturan mukoza denilen (örneğin ağız içi) bölge ile zührevi hastalıklar adı verilen cinsel yolla bulaşan hastalıklar, dermatolojinin ve cildiyenin alanı içindedir. Bunun yanı sıra deri hastalıkları ve deriyi ilgilendiren tüm rahatsızlıkların yanısıra sağlıklı bir cildin devam etmesini sağlayan, kozmetik ve estetik işlemler de bu tıp dalının içerisindedir. Deri, saç ve tırnak hastalıklarının teşhis ve tedavisini yürütmekte, takiplerini sağlamaktadır.
Dermatolog kimdir? Dermatolog kime denir? Dermatolog, deri hastalıkları uzmanıdır. Dermatoloji yani halk arasında yaygın bilinen adıyla cildiye hekimlerine verilen isimdir. Tıp fakültesi mezuniyet sonrasında, tıpta uzmanlık sınavı ile dermatoloji (deri ve zührevi hastalıklar) anabilim dalında uzmanlaşmaya hak kazanan hekimler, yaklaşık 4-5 yıl süren bir uzmanlık eğitimi alır. Bu alanda tez yapılması zorunludur. Tezini başarı ile tamamlayan ve uzmanlık bitirme sınavına girip başarı ile geçenler ‘dermatolog’ veya ‘deri ve zührevi hastalıklar hekimi’ olarak ünvan alır.